Mini serniczki w jabłkach

Autor:

Śnieżynka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 30 dag sera twarogowego
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 36%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki cynamonu mielonego

Przygotowanie

Krok 1

Ser twarogowy przemielić w maszynce.



Krok 2

Masło z łyżką cukru, cukrem waniliowym i żółtkami utrzeć. Połączyć z serem, dodać cynamon i rodzynki, dokładnie wymieszać.



Krok 3

Jabłka umyć, odciąć wierzchołki, wydrążyć gniazda nasienne i napełnić masą serową. Ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika.



Krok 4

Zapiekać w temperaturze 160-170°C około 35-40 minut.



Krok 5

Śmietanę ubić z pozostałym cukrem, polać lekko przestudzone jabłka, ostudzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.