Miodowo-korzenne motylki

Osób: 9

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 9

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dag masła Łaciate
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki śmietany Łaciata 18%
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka przyprawy do pierników

Przygotowanie

Krok 1

Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem utrzeć na puszystą masę.





Krok 2

Śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną. Miód rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, połowę wymieszać z kakao i przyprawą do pierników, dodać połowę miodu i śmietany, zagnieść ciemne ciasto.





Krok 3

Resztę śmietany i miodu dodać do pozostałej mąki i zagnieść jasne ciasto.





Krok 4

Oba ciasta rozwałkować, ułożyć jedno na drugim, zwinąć w roladę, pokroić w krążki.





Krok 5

Krążki z ciasta położyć na desce po 2 obok siebie i docisnąć palcami przez środek. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce.





Krok 6

Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C i upiec na złoty kolor.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.