Osób: 9
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem utrzeć na puszystą masę.
Śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną. Miód rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, połowę wymieszać z kakao i przyprawą do pierników, dodać połowę miodu i śmietany, zagnieść ciemne ciasto.
Resztę śmietany i miodu dodać do pozostałej mąki i zagnieść jasne ciasto.
Oba ciasta rozwałkować, ułożyć jedno na drugim, zwinąć w roladę, pokroić w krążki.
Krążki z ciasta położyć na desce po 2 obok siebie i docisnąć palcami przez środek. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce.
Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C i upiec na złoty kolor.
Dodaj komentarz