Idealne danie na rodzinny obiad. Pyszny kurczak w miodowej glazurze, podany z dynią i kurkami skąpanymi w delikatnym, aksamitnym sosie. Gwarancja zadowolenia.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Olej mieszamy z tymiankiem, miodem, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem. Tak otrzymaną marynatą nacieramy kurczaka. Następnie odstawiamy na 30 minut.
Dynię kroimy na mniejsze kawałki (w kostkę), cebulę drobno kroimy.
Ćwiartki z kurczaka podsmażamy na maśle z obu stron, po czym przekładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy kurki i cebulę i również odkładamy na talerz. Podsmażamy na ½ łyżki masła dynię - ok. 3 minuty. Po tym czasie dodajemy do dyni kurczaka i całość zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy, aż dynia zmięknie.
Sos zagęszczamy śmietanką Łaciatą. Dodajemy kurki i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.
Możemy wykorzystać mrożone kurki, jeśli nie posiadamy świeżych.
Dodaj komentarz