Miodowy kurczak z dynią i kurkami

Idealne danie na rodzinny obiad. Pyszny kurczak w miodowej glazurze, podany z dynią i kurkami skąpanymi w delikatnym, aksamitnym sosie. Gwarancja zadowolenia.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 ćwiartki z kurczaka
  • - 500 g dyni
  • - 300 g kurek
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 3 łyżki masła
  • - 2 łyżki miodu
  • - 1 łyżka oleju
  • - ½ szklanki śmietanki Łaciatej 30%
  • - 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 łyżka tymianku
  • - 1 łyżka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Olej mieszamy z tymiankiem, miodem, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem. Tak otrzymaną marynatą nacieramy kurczaka. Następnie odstawiamy na 30 minut.



Krok 2

Dynię kroimy na mniejsze kawałki (w kostkę), cebulę drobno kroimy.



Krok 3

Ćwiartki z kurczaka podsmażamy na maśle z obu stron, po czym przekładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy kurki i cebulę i również odkładamy na talerz. Podsmażamy na ½ łyżki masła dynię - ok. 3 minuty. Po tym czasie dodajemy do dyni kurczaka i całość zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy, aż dynia zmięknie.



Krok 4 

Sos zagęszczamy śmietanką Łaciatą. Dodajemy kurki i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.



Wskazówki

Możemy wykorzystać mrożone kurki, jeśli nie posiadamy świeżych.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.