Miso ramen

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 litr bulionu dashi (lub 1 litr wody + 15 cm kawałek alg konbu)
  • 1 łyżka suszonych alg wakame
  • 250 g makaronu ramen
  • 200 g tofu jedwabiste
  • dymka lub szczypior
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka sosu sojowego (shoyu - japoński sos sojowy)
  • 2 łyżeczki mirinu

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować bulion dashi lub zagotować wodę z dodatkiem przetartego wilgotnym ręcznikiem konbu, po czym zmniejszyć ogień i gotować przez około 7 minut, następnie wyjąć glony.
Dodać pastę miso, sos sojowy i mirin, dokładnie wszystko wymieszać.



Krok 2

Suszone algi wakame zalać szklanką ciepłej wody i odstawić na 5 minut, po tym czasie odcedzić. Następnie dodać do wywaru. Całość podgrzewać jeszcze na małym ogniu przez minutę.



Krok 3

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do miseczek nałożyć gorący makaron, pokrojone w kosteczkę tofu i posiekaną dymkę lub białą i jasnozieloną część szczypioru. Zalać gorącym wywarem i od razu podawać.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.