Mleczny blok czekoladowy

Autor:

Teddy1812

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa na ciasto

  • 1/2 szklanki mleka Łaciate 3,2%,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 200g masła Łaciate,
  • 2 szklanki mleka Łaciate w proszku ,
  • 300g bakali (rodzynki, orzechy, migdały, żurawina) ,
  • 100g herbatników

Przygotowanie

Krok 1

Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż składniki połączą się ze sobą (nie dopuścić do wrzenia).



Krok 2

Ściągnąć ganek z ognia i miksując lub szybko mieszając dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.



Krok 3

Do gotowej masy dodać bakalie i połamane na małe kawałki herbatniki, wymieszać wszystko drewnianą łyżką.



Krok 4

Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.



Krok 5

Gotowy blok kroić na małe kawałki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.