MUFFINY Z TRUSKAWKAMI

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 250 g truskawek
  • 100 g roztopionego masła lub oleju roślinnego
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g cukru
  • ORAZ (OPCJONALNIE)
  • polewa (100 g białej czekolady, 4 łyżki jogurtu)

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.
Do miski wlać roztopione masło lub olej roślinny, dodać mleko, jajka i wymieszać np. rózgą.
W drugiej misce wymieszać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem.



Krok 2

Wlać składniki z pierwszej miski i delikatnie wymieszać łyżką (tylko do czasu gdy nie będzie widać surowej mąki, nie można mieszać zbyt długo). Pod koniec dodać truskawki i delikatnie wymieszać.



Krok 3

Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut.
Po przestudzeniu można polać polewą: roztopić czekoladę i wymieszać z jogurtem. Udekorować plasterkami truskawek i miętą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.