Truskawki opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.
Do miski wlać roztopione masło lub olej roślinny, dodać mleko, jajka i wymieszać np. rózgą.
W drugiej misce wymieszać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Wlać składniki z pierwszej miski i delikatnie wymieszać łyżką (tylko do czasu gdy nie będzie widać surowej mąki, nie można mieszać zbyt długo). Pod koniec dodać truskawki i delikatnie wymieszać.
Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut.
Po przestudzeniu można polać polewą: roztopić czekoladę i wymieszać z jogurtem. Udekorować plasterkami truskawek i miętą.
Dodaj komentarz