Mule w maśle i pomidorach.

Autor:

Asia B

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

obiad

  • 1 kg małży,
  • 50 ml wina białego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 duże cebule lub 4 szalotki,
  • 50 g masła Łaciate,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz, sól,
  • posiekana natka pietruszki lub kolendra,
  • bułka pełnoziarnista, ciabata

Przygotowanie


Mule dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, zanieczyszczenia, dokładnie je usuwamy. Do przygotowania małż najlepszy jest duży garnek, małże w trakcie obróbki termicznej będą się otwierać i zwiększają swoją objętość. Ugotowane mule muszą mieć otwarte muszle. Zamknięte wyrzucamy.



Krok 2

Cebulę/szalotkę, czosnek siekamy. W oddzielnym garnku rozgrzewamy oliwy, szklimy szalotkę i czosnek.



Krok 3

Do sosu wrzucamy mule, potrząsamy garnkiem. Wlewamy białe wino. Przykrywamy i potrząsamy garnkiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i znów mieszamy. Mieszamy ponieważ chcemy aby jak najwięcej małży otworzyło się, do tego potrzebna jest wyższa temperatura, która jest na dnie garnka.



Krok 4

Masło topimy na małym ogniu następnie polewamy mule i delikatnie mieszamy. Posypujemy pietruszką lub kolendrą. Podajemy z pieczywem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.