Mus czekoladowy

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Do dekoracji: wiórki czekoladowe, owoce, listki mięty

Przygotowanie

Krok 1

Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna ostudzić. Żółto utrzeć z cukrem na biały puszysty krem, wymieszać z ostprzestudzoną, ale nadal płynną czekoladą.



Krok 2

Białko ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Połączyć z masą czekoladową delikatnie mieszając łyżką, aby powstał jednolity mus. Nałożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na min. godzinę.



Krok 3

Gotowe desery można posypać wiórkami czekoladowymi lub pokrojonymi truskawkami, malinami i dekorować listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.