Naleśniki w kropki z jabłkami

Autor:

Aneta P

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Naleśniki:

  • - jajka 3 szt.,
  • - mąka 2 szklanki,
  • - mleko Łaciate 250 ml,
  • - woda 250 ml,
  • - cukier 1 łyżka,
  • - olej 2 łyżki,
  • - szpinak 50 g,
  • - olej do smażenia,

Nadzienie:

  • - jabłka 1 kg,
  • - cukier 2 łyżki,
  • - cynamon 1 łyżeczka,

Przygotowanie

Krok 1

W wysokim naczyniu rozdrabniam szpinak wraz z odrobiną wody. Jajka wbijam do miski, dodaję mąkę, mleko, wodę, cukier i olej. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję szpinak i miksuję. Na niewielkiej ilości oleju smażę naleśniki.



Krok 2

Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Jabłka przekładam do garnka, podlewam niewielką ilością wody i duszę do momentu aż zmiękną. Na koniec dodaję cukier i cynamon, mieszam.



Krok 3

Za pomocą kieliszka wycinam kółka na naleśnikach. Układam najpierw naleśnika z wyciętymi kółkami, następnie cały naleśnik i nadzienie z jabłek. Naleśniki składam na pół.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.