Mleko, wodę, jajka, cukier wanilinowy i sól umieść w misce i wszystko zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą mąkę.
Gdy ciasto będzie gładkie i nie będzie grudek, dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj.
Odstaw ciasto na 15 minut. W tym czasie rozgrzej patelnię. Smaż cienkie naleśniki.
Banany pokrój na plastry i skrop cytryna, aby nie ztobiły się czarne.
Słony karmel: wsyp cukier na zimną patelnię, podgrzej go do bursztynowego koloru, ale nie mieszaj. Dodaj masło, mieszaj łyżką, aby się rozpouściło i połączyło z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj śmietankę. Mieszaj do uzyskania głodkiego sosu. Dodaj pół łyżeczki soli i wymieszaj.
Na połowie naleśnika ułoż banany. Zawijaj je i polewaj sosem karmelowym.
Dodaj komentarz