Naleśniki z bananami

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • banan
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • cynamon do smaku
  • CIASTO
  • 0,2 szklanki mleka
  • 0,1 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 0,2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • sól
  • 0,2 szklanki mąki
  • 0,4 łyżki oliwy
  • SŁONY KARMEL
  • 20g cukru
  • 4g masła
  • 20ml śmietanki 30%
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Mleko, wodę, jajka, cukier wanilinowy i sól umieść w misce i wszystko zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą mąkę.



Krok 2

Gdy ciasto będzie gładkie i nie będzie grudek, dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj.



Krok 3

Odstaw ciasto na 15 minut. W tym czasie rozgrzej patelnię. Smaż cienkie naleśniki.



Krok 4

Banany pokrój na plastry i skrop cytryna, aby nie ztobiły się czarne.



Krok 5

Słony karmel: wsyp cukier na zimną patelnię, podgrzej go do bursztynowego koloru, ale nie mieszaj. Dodaj masło, mieszaj łyżką, aby się rozpouściło i połączyło z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj śmietankę. Mieszaj do uzyskania głodkiego sosu. Dodaj pół łyżeczki soli i wymieszaj.



6.

Na połowie naleśnika ułoż banany. Zawijaj je i polewaj sosem karmelowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.