Naleśniki z jabłkami

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Prażone jabłka:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj ciasto na naleśniki. Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, mleko, śmietankę, wodę, sól i cukier wanilinowy. Zmiksuj na jednolite, gładkie ciasto. Dodaj roztopione masło lub olej roślinny i ponownie zmiksuj.



Krok 2

Naleśniki usmaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.



Krok 3

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wykrój gniazda z pestkami, a następnie pokrój na plasterki lub mniejsze kawałeczki. Przełóż jabłka do większego garnka. Dodaj masło, cynamon i cukier wanilinowy. Wymieszaj.



Krok 4

Patelnię rozgrzej z odrobiną oleju. Smaż jabłka mieszając je co chwilę przez ok. 15 minut. Na koniec dodaj cukier do smaku i wymieszaj.



Krok 5

Na każdą ćwiartkę naleśnika nałóż porcję jabłek. Złóż na pół, a potem jeszcze raz na pół. Wierzch naleśnika także ozdób odrobiną prażonych jabłek. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.