Naleśniki z jabłkami

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • PRAŻONE JABŁKA:
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • ok. 2 łyżek cukru
  • DO PODANIA
  • cukier puder, syrop klonowy, bita śmietana, roztopiona czekolada, sos karmelowy lub kajmak

Przygotowanie

Krok 1 - Ciasto

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, śmietanę, wodę, sól oraz cukier wanilinowy. Zmiksować na jednolite, gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i ponownie zmiksować.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Przewrócić na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.



Krok 2 - Jabłka

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda z pestkami, następnie pokroić na plasterki lub kawałeczki. Włożyć do większego garnka, dodać masło, cynamon, cukier wanilinowy.
Wymieszać, następnie smażyć co chwilę mieszając przez ok. 15 minut, lub do czasu aż jabłka się rozpadną. Można smażyć pod przykryciem. Na koniec dodać cukrem do smaku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.