Przygotuj ciasto na naleśniki. Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, mleko, śmietankę, wodę, sól i cukier wanilinowy. Zmiksuj na jednolite, gładkie ciasto. Dodaj roztopione masło lub olej roślinny i ponownie zmiksuj.
Naleśniki usmaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wykrój gniazda z pestkami, a następnie pokrój na plasterki lub mniejsze kawałeczki. Przełóż jabłka do większego garnka. Dodaj masło, cynamon i cukier wanilinowy. Wymieszaj.
Patelnię rozgrzej z odrobiną oleju. Smaż jabłka mieszając je co chwilę przez ok. 15 minut. Na koniec dodaj cukier do smaku i wymieszaj.
Na każdą ćwiartkę naleśnika nałóż porcję jabłek. Złóż na pół, a potem jeszcze raz na pół. Wierzch naleśnika także ozdób odrobiną prażonych jabłek. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj komentarz