Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Masło rozpuszczam w rondelku i studzę. Do wysokiego pojemnika przesypuję mąkę, dodaję jaja, sól, masło, mleko. Całość miksuję blenderem. Wstawiam ciasto do lodówki na 30 minut. Naleśniki smażę na odrobinie oleju.
Budyń, mąki przesypuję do miseczek, dodaję cukier i wlewam ½ szklanki mleka. Resztę mleka zagotowuję. Do gotującego się wlewam mieszankę z budyniem. Gotuję, aż zrobi się gęsty. Budyń studzę przykryty, nie wytworzy się wtedy kożuch. Zimny miksuję, łatwiej się wtedy połączy ze śmietaną.
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję budyń i chwilę jeszcze miksuję.
Maliny miksuję blenderem. Przecieram przez sito. Sok przelewam do garnka, dodaję galaretkę i podgrzewam, aż galaretka się rozpuści. Wstawiam do lodówki, aż zacznie tężeć. Naleśniki podaję z kremem, polewam sosem i dekoruję malinami.
Dodaj komentarz