Naleśniki zapiekane w budyniu

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • Sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szkl. mleka Łaciate
  • Tłuszcz do smażenia
  • Masło Łaciate do wysmarowania formy

Budyń:

  • 2 budynie karmelowe
  • 0,5 l mleka Łaciate
  • 2 łyżki cukru

Pianka:

  • Białka z 3 jaj
  • 0,5 szkl. cukru
  • Szczypta kwasku cytrynowego

Dodatkowo:

  • Dżem
  • Rodzynki

Przygotowanie

Ciasto

Do miski wlać mleko, dodać szczyptę soli i jajka, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do mleka, zmiksować. Smażyć na tłuszczu naleśniki, smarować dżemem, zwijać w rulony. Formę do pieczenia wysmarować masłem, układać w niej jeden na drugim naleśniki, posypać rodzynkami.



Budyń

Budynie wsypać do garnuszka, wlać trochę mleka, rozmieszać. Pozostałe mleko przelać do garnka, zagotować z cukrem. Rozmieszany budyń wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Gorącym budyniem zalać naleśniki. Włożyć formę z naleśnikami do nagrzanego do 170°C piekarnika, piec przez 25 minut.



Pianka

Następnie białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po trochu cukier i kwasek cytrynowy. Wyłożyć ubitą pianę na budyń i zapiekać jeszcze 5 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.