Naleśniki ziemniaczane

Zostały Ci ziemniaki po obiedzie i nie masz pomysłu co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie świetny przepis na naleśniki ziemniaczane, które urozmaicić możesz dodając do ich środka pietruszkę. Natka pietruszki jest niezwykle zdrowa - to źródło żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy C, a do tego pozytywnie wpływa na wzrok oraz cerę.

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250g ugotowanych ziemniaków
  • 130g mąki
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Ugotowane ziemniaki ubij na gładką masę.



Krok 2

Do miski wsyp przesianą mąkę i dodaj ziemniaki. Wszystko wymieszaj widelcem, a potem zagnieć dłońmi, aż do powstania jednolitej masy. Uformuj z niej kulkę, a potem podziel nożem na 8 części. Z każdej z części zrób małą kulkę.



Krok 3

Blat posyp mąką i połóż na nim 1 kulkę ciasta. Rozwałkuj ją na cieniutki placek, co jakiś czas nacierając wałek mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Powtórz tę czynność ze wszystkimi kulkami.



Krok 4

Patelnię mocno rozgrzej. Smaż na niej naleśniki bez tłuszczu, z obu stron.



Krok 5

Pietruszkę umyj i osusz. Posiekaj jej listki w drobne kawałeczki. Posyp nią naleśniki przed podaniem. Smacznego!



Wskazówki

Jeśli bardzo lubisz pietruszkę możesz dodać ją także do środka ciasta!

Naleśniki podawać możesz na wytrawnie np. z gęstą śmietaną, chociaż wersja na słodko również będzie znakomita.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.