Zostały Ci ziemniaki po obiedzie i nie masz pomysłu co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie świetny przepis na naleśniki ziemniaczane, które urozmaicić możesz dodając do ich środka pietruszkę. Natka pietruszki jest niezwykle zdrowa - to źródło żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy C, a do tego pozytywnie wpływa na wzrok oraz cerę.
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Ugotowane ziemniaki ubij na gładką masę.
Do miski wsyp przesianą mąkę i dodaj ziemniaki. Wszystko wymieszaj widelcem, a potem zagnieć dłońmi, aż do powstania jednolitej masy. Uformuj z niej kulkę, a potem podziel nożem na 8 części. Z każdej z części zrób małą kulkę.
Blat posyp mąką i połóż na nim 1 kulkę ciasta. Rozwałkuj ją na cieniutki placek, co jakiś czas nacierając wałek mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Powtórz tę czynność ze wszystkimi kulkami.
Patelnię mocno rozgrzej. Smaż na niej naleśniki bez tłuszczu, z obu stron.
Pietruszkę umyj i osusz. Posiekaj jej listki w drobne kawałeczki. Posyp nią naleśniki przed podaniem. Smacznego!
Jeśli bardzo lubisz pietruszkę możesz dodać ją także do środka ciasta!
Naleśniki podawać możesz na wytrawnie np. z gęstą śmietaną, chociaż wersja na słodko również będzie znakomita.
Dodaj komentarz