Niemieckie pierniczki Pfeffernusse z białym pieprzem

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 6 łyżek miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1/4 łyżeczki pieprzu białego
  • 1 szczypta soli

Lukier:

  • 2 szkl. cukru pudru
  • ciepła woda

Przygotowanie

Krok 1

Masło, miód, cukier oraz przyprawę do piernika przełożyć do rondelka i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła, ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać sodę, biały pieprz, sól oraz jajko i wlać ostudzoną ale jeszcze ciepłą mieszankę miodową. Ciasto wyrobić do momentu aż będzie odchodziło od ścianek miski.



Krok 2

Uformować 16 – 20 kulek wielkości orzecha włoskiego i wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 - 14 minut w temperaturze 190 stopni. Cukier puder wymieszać z odrobiną ciepłej wody i polukrować jeszcze ciepłe pierniki. Odstawić do zastygnięcia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.