Nutellowa Chmurka

Autor:

magda88816

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa orzechowa

  • 400g Nutelli,
  • 200g masła,
  • 300g suszonych śliwek,
  • 200ml Śmietanki Łaciata 36%
  • 1 szklanka alkoholu

Chmurka

  • 1 Śmietanka Łaciata 36%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • wiórki czekoladowe

Przygotowanie

Wysycanie śliwek

Śliwki pokroić w kostkę, zalać alkoholem i zostawić na noc w lodówce.



Pieczenie biszkoptu

Białka ubijamy na sztywno. Później stopniowo dodajemy cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt wylewamy na blachę. Pieczemy 25-30 minut w temp.180 stopni.



Masa

Masło ucieramy (najlepiej ręcznie, w makutrze), stopniowo dodajemy po łyżce Nutelli. Gdy masa będzie jednolita dodajemy upojone śliwki i taką masę kładziemy na biszkopcie i chłodzimy.



Chmurka

Żelatynę rozpuszamy w ciepłej wodzie i czekamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier i na końcu wlewamy przestudzoną żelatynę. Chmurkę wylewamy na schłodzoną masę, posypujemy wiórkami czekoladowymi i chłodzimy.



Smakowanie

Najważniejszy i najprzyjemniejszy etap. Należy zrobić sobie ulubioną kawę, wyciągnąć ciasto z lodówki, ukroić i delektować się smakiem Nutellowej Chmurki. Życzę smacznego!



Wskazówki

Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.