Omlet szpinakowy

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 3 duże jajka
  • 5 łyżek mleka
  • sól i pieprz
  • 40 g tartego sera
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • opcjonalnie szczypiorek lub dymka do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni o średnicy dna ok. 24 cm podgrzać łyżkę masła, dodać starty czosnek i chwilę podsmażyć. Włożyć szpinak i mieszając smażyć go przez ok. 1 - 2 minuty aż będzie miękki. Doprawić solą do smaku.



Krok 2

Jajka energicznie roztrzepać widelcem z dodatkiem mleka, soli i pieprzu. Dodać szpinak z patelni oraz starty ser, wymieszać łyżką.



Krok 3

Na patelni podgrzać drugą łyżkę masła, rozprowadzić je po całej powierzchni patelni. Wlać masę jajeczną ze szpinakiem i poukładać połówki pomidorków koktajlowych.



Krok 4

Ustawić mały ogień, przykryć patelnię pokrywą i podgrzewać aż masa się zetnie przez ok. 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.