Omlet z rukolą, pomidorkami i crème fraîche

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 50 g liści rukoli
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki Dipu śmietanowego z czosnkiem i ziołami typu crème fraiche
  • 2 łyżki mleka Łaciate 2%
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wbij całe jajka, dodaj ok. 1/3 łyżeczki soli, szczyptę mielonego pieprzu. Wszystko zmiksuj mikserem przez 2 minuty, aż jajka zrobią się puszyste.



Krok 2

Do ubitych jajek dodaj dip śmietanowy, mleko oraz połowę drobno posiekanej rukoli. Wymieszaj.



Krok 3

Na patelni rozgrzej masło, dodaj przekrojone na pół pomidorki i przelej masę jajeczną. Posyp z wierzchu posiekanym szczypiorkiem i przykryj patelnię pokrywką. Kiedy brzegi się zarumienią szybkim ruchem odwróć omlet i smaż jeszcze przez minutę.



Krok 4

Gorący omlet przełóż na talerz, dodaj resztę rukoli i złóż go na pół. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.