Omlety biszkoptowe

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • DO PODANIA:
  • cukier puder
  • bita śmietana
  • świeże owoce
  • prażone jabłka jak do szarlotki lub dżem

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do niedużej plastikowej miski rozdzielić jajka, wbić białka, żółtka zachwać w drugiej misce.



Krok 2

Białka ubić na prawie sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając aż białka będą idealnie sztywne i błyszczące. Wówczas dodać żółtka i zmiksować tylko do połączenia się składników.



Krok 3

Dodać mąkę i powtórzyć krótkie miksowanie na małych obrotach do otrzymania jednolitej, gładkiej masy.
Masę wyłożyć łyżką w 4 miejscach na przygotowanej blaszce i rozprowadzić wypukłą stroną łyżki na placki o średnicy ok. 10 cm. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 9-10 minut.



Krok 4

Wyjąć z piekarnika, przełożyć z papierem na blat i zdjąć z blaszki, w razie potrzeby podcinając od spodu nożem. Od razu po zdjęciu złożyć w dłoniach na pół i tak złożone postawić pionowo w pojemniku.
Gdy omlety chwilę przestygną można przełożyć je bitą śmietaną i owocami. Omlety z wierzchu posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.