Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do niedużej plastikowej miski rozdzielić jajka, wbić białka, żółtka zachwać w drugiej misce.
Białka ubić na prawie sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając aż białka będą idealnie sztywne i błyszczące. Wówczas dodać żółtka i zmiksować tylko do połączenia się składników.
Dodać mąkę i powtórzyć krótkie miksowanie na małych obrotach do otrzymania jednolitej, gładkiej masy.
Masę wyłożyć łyżką w 4 miejscach na przygotowanej blaszce i rozprowadzić wypukłą stroną łyżki na placki o średnicy ok. 10 cm. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 9-10 minut.
Wyjąć z piekarnika, przełożyć z papierem na blat i zdjąć z blaszki, w razie potrzeby podcinając od spodu nożem. Od razu po zdjęciu złożyć w dłoniach na pół i tak złożone postawić pionowo w pojemniku.
Gdy omlety chwilę przestygną można przełożyć je bitą śmietaną i owocami. Omlety z wierzchu posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz