Orzechowe makaroniki

Nie musisz być ekspertem w kuchni francuskiej, aby przygotować te wspaniałe ciasteczka. Chrupiące, ciągnące się makaroniki wymagają dbałości o szczegóły, ale nie są trudne w przygotowaniu. Idealnie nadadzą się na prezent dla bliskiej osoby.

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 ½ szklanki prażonych orzechów laskowych
  • 2 ½ szklanki cukru
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • sól

Krem kawowy:

  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek wody
  • 6 dużych żółtek
  • 4 łyżeczki rozpuszczalnego espresso w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 ½ szklanki masła Łaciate
  • 6 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Umieść białka w małej misce. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut.



Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180°. Umieść orzechy laskowe i cukier puder w robocie kuchennym. Zmiel je drobno.



Krok 3

Dodaj sól do białek. Ubij je dokładnie na średniej prędkości miksera Stopniowo dodawaj drobny cukier, 1 łyżkę stołową na raz, ubijając na wysokich obrotach, aż powstanie sztywna piana. Dodaj mieszaninę orzechów laskowych.



Krok 4

Przełóż masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskaj ciasteczka o średnicy 2,5 cm w odległości 5 cm od siebie na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Piecz ciastka, aż lekko się zarumienią i będą twarde w dotyku, przez ok. 9-12 minut. Przenieś ciasteczka na pergaminie na druciane stojaki, aż do całkowitego ostygnięcia.



Krok 5

Przygotuj krem maślany. W ciężkim rondlu wymieszaj cukier i wodę. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie zdejmij z ognia. W małej misce wymieszaj niewielką ilość gorącego syropu wraz z żółtkami. Przełóż wszystko na rozgrzaną patelnię i podgrzewaj, ciągle mieszając. Gotuj, aż zgęstnieje, ok. 2-3 minuty. Po tym czasie zdejmij z ognia. Dodaj espresso i wanilię. Wymieszaj, a potem zostaw do całkowitego ostygnięcia.



Krok 6

W mikserze z końcówką do ubijania ubij miękkie masło na kremową masę. Stopniowo ubijaj, dodając ostudzony syrop. Ubijaj cukier puder, aż będzie puszysty. Włóż do lodówki na ok. 10 min. Masa ma nieco stwardnieć i mieć konsystencję, którą będzie się dało rozprowadzać.



Krok 7

Ciasteczka sparuj i jedną połowę posmaruj około 1 ½ łyżeczki kremu maślanego. Przykryj pozostałymi ciasteczkami. Przechowuj w szczelnych pojemnikach w lodówce. Przed podaniem makaroniki możesz posypać ciemnym kakao lub espresso w proszku. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.