Orzeźwiająca sałatka z kaszą kuskus oraz natką pietruszki

Danie jest lekkie, a zarazem sycące. Sałatka ożywi nie tylko nas, ale również wygląd naszego stołu, ze względu na piękne kolory. Przygotujesz ją w kilka chwil.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 100 g kaszy kuskus
  • - 3 pomidory
  • - 1 zielony ogórek
  • - 1 cebula
  • - garść natki pietruszki
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • - sól
  • - pieprz
  • - listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Przyrządzenie sałatki rozpoczynamy od zagotowania wody w czajniku. Porcję kaszy kuskus wsypujemy do naczynia i po zagotowaniu wody, zalewamy do wysokości ok. 1 cm ponad poziom kaszy. Następnie przykrywamy naczynie talerzem lub pokrywką, aby kasza wchłonęła wodę i pozostawiamy na ok. 5-7 minut.



Krok 2

Kolejnym krokiem jest dokładne umycie pomidorów oraz ogórka i pokrojenie warzyw w drobną kostkę. Natkę pietruszki należy drobno posiekać, tak samo należy postąpić z cebulą.



Krok 3

Kiedy kasza kuskus jest już gotowa, przesypujemy ją do naczynia w którym będzie znajdować się nasza sałatka i mieszamy widelcem, aby uzyskać sypką konsystencję ziaren.



Krok 4

Do kaszy dodajemy warzywa oraz natkę pietruszki, następnie wszystko dokładnie mieszamy.



Krok 5

Ostatnim etapem jest dodanie do sałatki oliwy z oliwek oraz doprawienie solą i pieprzem. Dekorujemy listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.