Mocno bananowy smak ciastek otrzymamy dzięki użyciu przejrzałych, miękkich, lekko ściemniałych bananów. To idealne wykorzystanie przejrzałych owoców, aby nie musieć ich wyrzucać. Idealnie chrupiące ciasteczka najlepiej podawać ze szklanką mleka. Smacznego!
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze, Orzechy
Rozgrzej piekarnik do 180°C, góra dół. Wyłóż papierem do pieczenia dwie blachy i odłóż je na razie na bok.
W małej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, skrobię kukurydzianą, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
W garnku, na małym ogniu roztop masło, a potem ostudź.
Banana rozgnieć, następnie dodaj do niego masło, cukier i jajko. Wszystko wymieszaj. Dodaj brązowy i biały cukier oraz wanilię i porządnie wymieszaj, aż do połączenia się składników.
Do masy bananowej dodaj mieszankę mąki. Następnie dodaj posiekane orzechy i kawałki czekolady. Wymieszaj, aż dobrze się połączą. Jeśli ciasto jest mokre, pozostaw je na 20-30 minut, aby płatki owsiane mogły wchłonąć część wilgoci. Jeżeli nadal będzie zbyt luźne dodaj jeszcze kilka łyżek mąki.
Używając małej gałki lub łyżki do lodów, nabierz ciasto (około 2 łyżek stołowych na ciastko) i połóż na naszykowanej wcześniej blaszce, w odpowiednich odstępach.
Ciastka piecz przez 10-12 minut, aż do ich wyrośnięcia i zbrązowienia. Najlepiej piec po 6-8 ciasteczek na raz, na jednej blaszce, na środkowej półce piekarnika. Jeśli chcesz piec na obu blaszkach równocześnie, w połowie czasu pieczenia zamień je miejscami w piekarniku.
Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika przełóż je na metalową kratkę, aby ostygły. Podawaj je z mlekiem. Smacznego!
Po upieczeniu ciastka można je przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez 1 tydzień.
Możesz też przełożyć ciastka do torebek z zamkiem błyskawicznym i zamrozić je do 2 miesięcy w zamrażalniku.
Dodaj komentarz