owsianka z malinami

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru
  • 1 szklanka mleka kokosowego (z puszki)
  • 1 szklanka mrożonych lub świeżych malin
  • opcjonalnie: syrop klonowy i/lub świeży sok z pomarańczy

Przygotowanie

Krok 1

Płatki owsiane wypłukać. Wsypać do garnka i zalać większą ilością zimnej wody, wymieszać i wylać mętną wodę, powtórzyć jeszcze 2 - 3 razy aż woda będzie czysta bez resztek łusek ziarna.



Krok 2

Wlać 1,5 szklanki świeżej wody i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby nic się nie przypaliło.



Krok 3

Zdjąć pokrywę, dodać mleko kokosowe oraz ksylitol lub cukier do smaku, wymieszać i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut co chwilę mieszając.
Maliny włożyć do garnka i mieszając podgrzewać, aż powstanie jednolita, gładka masa. Podawać z owsianką, można polać syropem klonowym lub sokiem pomarańczowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.