pączki hiszpańskie/gniazdka

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła Łaciate
  • 250 ml wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Na glazurę lukrową:
  • 200 g cukru pudru
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto przełożyć do misy miksera i zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć).





Krok 2

Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 175 stopni Celsjusza. Wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Udekorować lukrem upieczone gniazdka.



Wskazówki

Składniki na około 25 gniazdek (w zależności od wielkości szprycy).

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.