Pączki Tiramisu

Autor:

Marta

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • ciasto:
  • 1 kg mąki plus do podsypania
  • 10 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • 2 łyżki alkoholu
  • 5 żółtek
  • 2 jajka
  • 100 g masła Łaciate
  • cukier waniliowy
  • tłuszcz do smażenia
  • masa:
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki 36 % Łaciata
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • łyżka likieru Amaretto likieru kawowego lub zwykłego alkoholu dodatkowo: po 2 łyżki cukru pudru i kakao

Przygotowanie

Krok 1

Mleko podgrzać dodać rozkruszone drożdże, łyżkę mąki cukru wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać roztopione i przestudzone masło, żółtka, jajka oraz rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, odłożyć do wyrośnięcia. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno dodać mascarpone oraz alkohol. Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach wody dodać do masy. Pączki przekroić na pół napełnić masą, złożyć. Wierzch posypać pudrem i kakao.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.