Pączki w polewie czekoladowej

Domowe pączki z polewie czekoladowej wraz z kolorowa posypką na słodki deser.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 opakowanie drożdży fix
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki letniego mleka Łaciate
  • 30 ml wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 500 ml oleju
  • polewa czekoladowa
  • kolorowa posypka

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od połączenia wszystkich sypkich składników w wielkiej misce. Składniki płynne powinny być ciepłe. Dodajemy je pod koniec. Wyrabiamy mikserem gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.



Krok 2

Po tym czasie ciasto ponownie ugniatamy na posypanej mąką stolnicy. Rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Wykrawamy szklanką koła. W każdym za pomocą kieliszka wykrawamy mniejszą dziurkę. Przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście minut.



Krok 3

Olej rozgrzewamy w wysokim garnku. Smażymy paczki do uzyskania złotego koloru. Wykładamy na papierowy ręcznik.



Krok 4

Polewę czekoladową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią przestudzone pączki oraz posypujemy kolorową posypką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.