Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać z połową ciepłego mleka i 1 łyżką mąki. Przykryć i pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu.
Całe jajka i żółtka zmiksować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
Pozostałą mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wlać rozczyn, resztę mleka, jajka i sól, wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodać spirytus i rozpuszczone, przestudzone masło. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formować pączki i układać na posypanej mąką desce. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Połowę mleka z cukrem zagotować. Resztę zimnego mleka zmiksować z żółtkami, mąką, proszkiem budyniowym i likierem. Połączyć z gorącym mlekiem i mieszając gotować przez 1 minutę. Następnie przykryć folią spożywczą, ostudzić.
Zimne pączki nadziać kremem za pomocą szprycy. Oblać polewą i posypać płatkami z białej czekolady.
Rozpuścić w rondelku masło, dodać mleko i cukier puder. Gdy cukier puder się rozpuści, zdjąć z ognia, dodać kakao i mieszać. Polewę przestudzić.
Dodaj komentarz