Paluchy sezamowe

Sezamowe rarytaski uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Idealna przekąska do filmu, piwa, lub jako imprezowa przystawka.

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Sezam

Bez laktozy

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Sezam

Bez laktozy


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki

  • 600 g ugotowanych filetów z kurczaka
  • 100 g mąki
  • 150 g bułki tartej
  • 3 jajka
  • 300 ml oleju
  • 100 g sezamu
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

W osolonej wodzie gotujemy filety z kurczaka do miękkości. Wyjmujemy, studzimy, osuszamy i kroimy w paski.



Krok 2

Mąkę mieszamy z przyprawami, jajka roztrzepujemy, a bułkę tartą mieszamy z sezamem.



Krok 3

Paski mięsa obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce z sezamem.



Krok 4

Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy na sitku z nadmiaru tłuszczu.



Dodaj komentarz

2 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-20 20:44:00

Wyglądają rewelacyjnie.

Odpowiedz

Stokrotka

Opublikowany: 2018-02-22 10:33:00

Smakują wyśmienicie!

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.