Paluszki drożdżowe

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 21 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • sól
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano

Przygotowanie

Krok 1

Pokruszone drożdżee rozrabiamy z cukrem w 50 ml letniej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut.

Z drożdży, mąki, pół łyżeczki soli, oliwy i 75 ml letniej wody zagniatamy gładkie ciasto. Znów odstawiamy na 60-90 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.



Krok 2

Zagniatamy po raz kolejny i dzielimy na dwie porcje. Do jednej porcji dodajemy oregano. Każdą porcję ciasta dzielimy na 8 kawałków i formujemy z nich długie, cienkie wałki. Układamy je na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy jeden po drugim w piekarniku rozgrzanym do 225°C przez 12 minut, obracając grissini w połowie czasu pieczenia na drugą stronę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.