Pani Walewska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na ciasto :

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 200 g masła, zimnego,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%

Beza

  • 6 białek,
  • szczypta soli,
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Krem

  • 500ml śmietany 36%,
  • 2 kremy mascarpone,
  • 4-5 łyżek cukru podru

Dodatkowo

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g),
  • 120 g płatków migdałowych

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, podzielić ją na 2 równe części, owinąć je folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.



Beza

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Na koniec dodać przesianą skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.



Krem

Wszystkie składniki miksujemy i do smaku dodajemy cukry pudru.



Końcowy etap

Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na spód i wyrównać. Ciasto posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (z termoobiegiem) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki wystudzić. Smacznego!



Wskazówki

Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki do temperatury pokojowej - ciasto kruche i krem maślany miękną, ciasto lepiej się kroi i lepiej smakuje

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.