Panna cotta z borówkami

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa serowa

  • 250ml śmietany 30% Łaciata
  • 250 ml mleka Łaciate
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Mus borówkowy

  • szklanka borówek+ kilka do dekoracji
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Krok 1

Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić aż napęcznieje. Do garnka wlać śmietanę, mleko, dodać oba cukry i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około minuty. Odstawić do wystudzenia, przelać do pucharków i wstawić do lodówki, aby masa stężała. Borówki umyć, przełożyć do rondelka i zalać wodą. Dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Do gorącej masy dodać mąkę wymieszaną z 4 łyżkami wody i podgrzewać aż masa zgęstnieje. Mus borówkowy ostudzić, wylać na stężałą masę śmietanową i wstawić do lodówki. Przed podaniem wierzch deseru posypać borówkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.