Papryki nadziewane ryżem to świetny pomysł na przystawkę, ale także sprawdzi się jako obiad lub na kolację. Przepis jest prosty w wykonaniu i bardzo sycący.
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę, którą następnie delikatnie smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy przyprawy oraz wsypujemy ryż. Całość zalewamy wodą w ilości dwukrotnie większej niż objętość ryżu. Gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy puszkę pomidorów oraz posiekaną natkę pietruszki i gotujemy przez 5 minut.
Dokładnie myjemy papryki i odcinamy górną część razem z szypułką. Napełniamy ryżem i przykrywamy ściętym wierzchem.
Drugą cebulę i czosnek smażymy na reszcie masła w niewielkim garnku, po chwili dodajemy obrane ze skórki i pokrojone świeże pomidory, tymianek i liść laurowy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wkładamy papryki. Dusimy pod przykryciem przez około 35 minut. Jeśli w trakcie gotowania, duża część sosu wyparuje, możemy dodać odrobinę wody.
Gdy papryki będą gotowe, ostrożnie je wyjmujemy i podajemy.
Dodaj komentarz