Parówkowe zawijańce z serem

Autor:

Monika Och

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 6 parówek z szynki (93% mięsa z szynki) Henry Kania
  • 5 dag startej mozzarelli
  • Szczypta ziół prowansalskich
  • 1 roztrzepane jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • Szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik należy włączyć na ok. 190°C (najlepiej z termoobiegiem).



Krok 2

Z ciasta fancuskiego kroimy prostokąty o wymiarach ok. 20 x 7 cm. Na środek każdego nakładamy parówkę.



Krok 3

Zwijamy ciastem całą parówkę, końce łączymy, aby ciasto całkowicie zakryło ją. Aby ułatwić nacinanie parówek, wokół każdej układamy dwie rurki do soku, patyczki do szaszłyków czy wykałaczki. Nie nacinamy parówek do końca!



Krok 4

Pocięte równo parówki zwijamy w ser pociętą częścią na zewnątrz, a następnie delikatnie łączymy.



Krok 5

Zawinięte parówki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach od siebie. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy startą mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.