Pasta pomidorowa

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • pomidory – 300 g
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • przecier pomidorowy – 2 łyżeczki
  • bulion warzywny – 100 ml
  • oliwki zielone – 30 g
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż i zalewamy wrzącą wodą, aby skórka łatwiej odchodziła. Pozostawiamy na chwilę, następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Usuwamy szypułkę, pomidory kroimy w kostkę.



Krok 2

Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy wraz z pomidorami na gorącej oliwie, aż do zeszklenia. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy przecier pomidorowy, dolewamy bulion i gotujemy przez 5‑7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje, ale uważamy, żeby nic się nie przypaliło. Studzimy i doprawiamy do smaku.



Krok 3

Oliwki siekamy. Blendujemy wraz z sosem pomidorowym i serkiem śmietankowym i doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżo upieczonym chlebem lub ciabattą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.