Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż i zalewamy wrzącą wodą, aby skórka łatwiej odchodziła. Pozostawiamy na chwilę, następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Usuwamy szypułkę, pomidory kroimy w kostkę.
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy wraz z pomidorami na gorącej oliwie, aż do zeszklenia. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy przecier pomidorowy, dolewamy bulion i gotujemy przez 5‑7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje, ale uważamy, żeby nic się nie przypaliło. Studzimy i doprawiamy do smaku.
Oliwki siekamy. Blendujemy wraz z sosem pomidorowym i serkiem śmietankowym i doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżo upieczonym chlebem lub ciabattą.
Dodaj komentarz