Paszteciki z mięsem

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SKŁADNIKI

  • Ciasto krucho-drożdżowe:
  • 350 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 100 g masła
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18 %
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • Farsz:
  • 0,5kg ugotowanego mięsa z rosołu
  • kilka łyżek rosołu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1 - Farsz

Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, aż sie zrumieni.

Ugotowane mięso zmielić w maszynce razem z podsmażoną cebulą. Do mięsa dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić majerankiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wlać kilka łyżek rosołu i wyrobić dokładnie całość. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę rosołu, aby farsz nie był suchy.



Krok 2 - Ciasto

W misce wymieszać śmietanę, cukier i drożdże. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić.

Do miski ze śmietaną i drożdżami dodać przesianą mąkę, sól, jajko, żółtko oraz przestudzone masło i wymieszać wszystko łyżką. Gdy składniki się połączą ręcznie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.



Krok 3

Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i ponownie krótko zagnieść. Ciasto podzielić na pół, następnie rozwałkować - w razie potrzeby podsypując mąką - na prostokąt o wymiarach około 15 x 40 cm. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz formując go w wałeczek.



Krok 4

Ciasto z farszem zwinąć w rulon, ułożyć łączeniem do dołu. Ostrym nożem pokroić na około 3 cm kawałki.

Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Można posypać np. sezamem.


Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do ładnego zrumienienia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.