Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, aż sie zrumieni.
Ugotowane mięso zmielić w maszynce razem z podsmażoną cebulą. Do mięsa dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić majerankiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wlać kilka łyżek rosołu i wyrobić dokładnie całość. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę rosołu, aby farsz nie był suchy.
W misce wymieszać śmietanę, cukier i drożdże. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić.
Do miski ze śmietaną i drożdżami dodać przesianą mąkę, sól, jajko, żółtko oraz przestudzone masło i wymieszać wszystko łyżką. Gdy składniki się połączą ręcznie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i ponownie krótko zagnieść. Ciasto podzielić na pół, następnie rozwałkować - w razie potrzeby podsypując mąką - na prostokąt o wymiarach około 15 x 40 cm. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz formując go w wałeczek.
Ciasto z farszem zwinąć w rulon, ułożyć łączeniem do dołu. Ostrym nożem pokroić na około 3 cm kawałki.
Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Można posypać np. sezamem.
Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do ładnego zrumienienia.
Dodaj komentarz