Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć do momentu aż woda odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać.
Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut.
Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, sól, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 – 3 mm. Na ciasto wyłożyć farsz, zwinąć i odciąć od reszty placka. Czynność powtórzyć.
Ruloniki pokroić na mniejsze kawałki. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj komentarz