Pasztet drobiowy z konfiturą żurawinową

Sklepowy pasztet nigdy nie dorówna domowemu. Zwłaszcza tak pysznemu i delikatnemu, jak ten z przepisu. Nie sposób mu się oprzeć, a konfitura żurawinowa idealnie dopełnia smak całości.

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ćwiartek z kurczaka
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżki suszonego lubczyku
  • 3 jajka
  • 200 g bułki tartej
  • 3 łyżki konfitury żurawinowej

Przygotowanie

Krok 1

Ćwiartki z kurczaka gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż do uzyskania przez nie miękkości, po czym oddzielamy mięso od kości. Mięso mielimy z wątróbką, czosnkiem i cebulą.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Do zmielonej masy dodajemy jajka, śmietankę Łaciatą, zioła i przyprawy. Jeśli masa jest zbyt wodnista, delikatnie podsypujemy ją bułką tartą.



Krok 3

Masę mięsną umieszczamy w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszce. Pieczemy ok. 1 godziny.



Krok 4

Danie podajemy z konfiturą żurawinową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.