Fasolę zalej wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedź fasolę, przelej świeżą wodą i wstaw do gotowania (na około 2h). Kiedy fasola będzie już miękka odcedź ją i przestudź.
Piekarnik nastaw na 185°C.
Warzywa oczyść i pokrój na mniejsze części, a następnie przełóż je na blaszkę wysmarowaną olejem. Wstaw do pieczenia na około 40 minut. Ściągnij z blaszki i przestudź.
Przestudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj musztardę, przyprawy, sól i pieprz, a potem zmiel wszystko na gładką pastę. Przełóż do dużej miski.
W malakserze umieść fasolę i również zmiksuj ją na gładką pastę. Dołóż fasolę do warzyw.
Jajka wbij do miski i dokładnie roztrzep.
Pastę warzywną dokładnie wymieszaj, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
Formę na pasztet wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Masę przełóż do formy i piecz przez około godzinę w temperaturze 180°C. Smacznego!
Po ostudzeniu pasztet przechowuj w lodówce.
Dodaj komentarz