Składniki:

  • 2 kg karkówki cielęcej
  • 400 g wieprzowiny
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 natki pietruszki
  • 1 kg wątróbki z indyka
  • 250 g suszonej żurawiny
  • 150 g bułki suchej
  • 250 g przecieru z żurawiny ze słoika
  • 11 jajek
  • 10 g imbiru do smaku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 100 ml żurawinówki

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka dodajemy warzywa, mięso i przyprawy. Całość zalewamy zimną wodą, aby zakryć mięso. Następnie gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu wyjmujemy mięso.



Krok 2

Przecedzamy wywar, w którym następnie moczymy bułkę. Na oleju smażymy wątróbkę. 100 ml żurawinówki zalewamy suszoną żurawinę. Dalej gotujemy wszystko, przykrywamy i studzimy.



Krok 3

Mielimy razem wątróbkę, mięso, odciśniętą bułkę wraz z przecierem żurawinowym. Uzyskaną masę mięsną łączymy z żurawiną w żurawinówce. Następnie dodajemy imbiru, soli oraz jajek i mieszamy.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Wyłożone papierem do pieczenia keksówki smarujemy tłuszczem. Wykładamy je pasztetem. Całość pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.