Pasztet z cukini i zielonego groszku

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 400g zielonego groszku
  • duża cebula
  • 1 łyżka margaryny
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 6 dużych jajek
  • 1 łyżka kaszy manny
  • cytryna
  • pęczek mięty i bazylii
  • 100g majonezu
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny
  • chilli
  • vegeta
  • 1 szklanka mleka.

Przygotowanie

Krok 1

Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Jedną cukinię kroimy wzdłuż na plastry i delikatnie solimy. Gdy zmięknie, układamy plaster obok plastra w blaszce. Pozostałe ścieramy na tarce. Delikatnie posypujemy vegetą. Odstawiamy w misce na 20 minut. Po tym czasie odciskamy z soku.



Krok 2

Cebule kroimy w kostkę. Bułkę tartą zalewamy gorącym mlekiem, aby zrobiła się miękka. Odciskamy z nadmiaru soku. Miksujemy, aby nie było grudek. Łączymy ze startą cukinią.



Krok 3

Groszek przelewamy gorącą wodą, miksujemy z miętą, bazylią i majonezem. Po zmiksowaniu całość przecieramy przez sitko, aby twarde elementy zostały odrzucone.



Krok 4

Powstały miąższ dodajemy do cukinii z bułką. Dodajemy przyprawy; gałkę muszkatołową, chilli, pieprz, starty ser i kaszę. Następnie na oliwie należy zeszklić cebulę i ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Wszystko dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.



Krok 5

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy.



6.

Masę przekładamy do formy, przykrywamy plastrami cukinii. Całość zabijamy kilka razy w folię spożywczą, a później w folię aluminiową. Wstawiamy do kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na około 2,5 godziny,



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.