Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Jedną cukinię kroimy wzdłuż na plastry i delikatnie solimy. Gdy zmięknie, układamy plaster obok plastra w blaszce. Pozostałe ścieramy na tarce. Delikatnie posypujemy vegetą. Odstawiamy w misce na 20 minut. Po tym czasie odciskamy z soku.
Cebule kroimy w kostkę. Bułkę tartą zalewamy gorącym mlekiem, aby zrobiła się miękka. Odciskamy z nadmiaru soku. Miksujemy, aby nie było grudek. Łączymy ze startą cukinią.
Groszek przelewamy gorącą wodą, miksujemy z miętą, bazylią i majonezem. Po zmiksowaniu całość przecieramy przez sitko, aby twarde elementy zostały odrzucone.
Powstały miąższ dodajemy do cukinii z bułką. Dodajemy przyprawy; gałkę muszkatołową, chilli, pieprz, starty ser i kaszę. Następnie na oliwie należy zeszklić cebulę i ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Wszystko dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy.
Masę przekładamy do formy, przykrywamy plastrami cukinii. Całość zabijamy kilka razy w folię spożywczą, a później w folię aluminiową. Wstawiamy do kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na około 2,5 godziny,
Dodaj komentarz