Dzień wcześniej przygotować fasolę: w dużym garnku, zalać zimną wodą ok. 10 cm ponad poziom fasoli i odstawić na całą noc do namoczenia.
Następnego dnia odcedzić, wlać czystą wodę (w ilości ok. 5 cm ponad poziom fasoli) i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 2,5 godziny do miękkości. W połowie gotowania dodać szczyptę soli. Fasolkę odcedzić i ostudzić (pozostały wywar zachować).
Warzywa pieczemy: piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cebulę, pietruszki i selera obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na blaszce, doprawić solą i pieprzem, dodać listki rozmarynu oraz roztopione masło lub oliwę, wymieszać i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez ok. 30 minut. Ostudzić i odparować, usunąć rozmaryn.
Ostudzoną fasolę i warzywa zblendować, dodać masło orzechowe i gałkę muszkatołową. Dodawać po łyżce wywaru z gotowanej fasoli, gdyby masa była zbyt gęsta i sztywna. Masę doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Na koniec wymieszać z jajkami.
Masę wyłożyć do długiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 45 minut. Wyjąć, ostudzić, włożyć do lodówki na całą noc.
Dodaj komentarz