pasztet z fasoli

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 500 g suchej białej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 2 duże pietruszki
  • 1/2 selera korzeniowego
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 150 g masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 4 jajka

Przygotowanie

Krok 1 - Dzień wcześniej

Dzień wcześniej przygotować fasolę: w dużym garnku, zalać zimną wodą ok. 10 cm ponad poziom fasoli i odstawić na całą noc do namoczenia.



Krok 2

Następnego dnia odcedzić, wlać czystą wodę (w ilości ok. 5 cm ponad poziom fasoli) i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 2,5 godziny do miękkości. W połowie gotowania dodać szczyptę soli. Fasolkę odcedzić i ostudzić (pozostały wywar zachować).



Krok 3

Warzywa pieczemy: piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cebulę, pietruszki i selera obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na blaszce, doprawić solą i pieprzem, dodać listki rozmarynu oraz roztopione masło lub oliwę, wymieszać i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez ok. 30 minut. Ostudzić i odparować, usunąć rozmaryn.



Krok 4

Ostudzoną fasolę i warzywa zblendować, dodać masło orzechowe i gałkę muszkatołową. Dodawać po łyżce wywaru z gotowanej fasoli, gdyby masa była zbyt gęsta i sztywna. Masę doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Na koniec wymieszać z jajkami.



Krok 5

Masę wyłożyć do długiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 45 minut. Wyjąć, ostudzić, włożyć do lodówki na całą noc.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.