Drożdże rozpuścić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z 2 łyżkami mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do drugiej miski, dodać siemię lniane, sól, olej i wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiać około 5-8 minut, wyłożyć na posypaną mąką deskę, rozwałkować i wykroić krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w półkrążki cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na wyrośnięte krążki ciasta włożyć porcję cebuli, przykryć plasterkami mozzarelli i oprószyć mieloną papryką. Blaszkę z pizzerkami wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 12-15 minut.
Pizzerinki można przygotować z żółtym serem.
Dodaj komentarz