Liście rzodkiewki są nie tylko smaczne, ale także zdrowsze niż jej korzeń. Zawierają dużo witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza, mają właściwości oczyszczające i przeciwzapalne, a także wspomagają procesy trawienne. Warto włączyć je do codziennej diety. Pesto najlepiej jest zrobić je od razu po zakupie lub zerwaniu rzodkiewki.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Orzechy
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Świeże liście dokładnie opłucz i osusz. Pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do wysokiej i wąskiej miski lub kielicha blendera. Dodaj oliwę, ser i drobno pokrojone orzechy oraz posiekany czosnek. Zblenduj całość do momentu otrzymania jednolitej konsystencji. Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
Gotowe pesto przełóż do słoiczka i wstaw do lodówki (można przechowywać do kilku dni w lodówce). Smacznego!
Liście powinny być świeże, jędrne i dorodne. Nie mogą być suche, zwiędnięte ani żółte.
Dodaj komentarz