Pesto z liści rzodkiewki

Liście rzodkiewki są nie tylko smaczne, ale także zdrowsze niż jej korzeń. Zawierają dużo witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza, mają właściwości oczyszczające i przeciwzapalne, a także wspomagają procesy trawienne. Warto włączyć je do codziennej diety. Pesto najlepiej jest zrobić je od razu po zakupie lub zerwaniu rzodkiewki.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • liście z dwóch świeżych i dużych pęczków rzodkiewki (około 150g)
  • 100 ml nierafinowanej oliwy z oliwek
  • 25 g orzechów włoskich lub pinii
  • 30 g startego sera Jantar Mlekpol
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • kilka kropli cytryny

Przygotowanie

Przygotowanie:

Świeże liście dokładnie opłucz i osusz. Pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do wysokiej i wąskiej miski lub kielicha blendera. Dodaj oliwę, ser i drobno pokrojone orzechy oraz posiekany czosnek. Zblenduj całość do momentu otrzymania jednolitej konsystencji. Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
Gotowe pesto przełóż do słoiczka i wstaw do lodówki (można przechowywać do kilku dni w lodówce). Smacznego!



Wskazówki

Liście powinny być świeże, jędrne i dorodne. Nie mogą być suche, zwiędnięte ani żółte.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.