Pieczeń cielęca z winogronami

Idealna pieczeń na każdy obiad, doskonała również jako potrawa na święta. Jej smak z pewnością zachwyci wszystkich. Jest krucha, smaczna i jednocześnie aromatyczna. Winogrona dodają jej słodkości, a przy okazji pomagają również zapobiegać chorobom serca i cukrzycy.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg pieczeni cielęcej bez kości
  • 100 g tłuszczu do smażenia
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 200 g ciemnego winogrona
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pierzu do smaku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • skórka z 1 cytryny
  • garść rozmarynu

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso dokładnie myjemy, po czym osuszamy. Następnie posypujemy przyprawami. Dalej mięso przyrumieniamy na rozgrzanym tłuszczu. Lekko obsmażone umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.



Krok 2

Z cytryny wyciskamy sok. Sokiem oraz winem podlewamy mięso.



Krok 3

Na 5 minut przed końcem pieczenia do pieczeni dodajemy dokładnie umyte winogrona. Gotową już pieczeń wyciągamy z piekarnika. Przed podaniem na talerzu kroimy ją w plastry.



Krok 4

Sos uzyskamy z pieczeni wlewamy do garnka i zabielamy mąką. Tak przygotowany - podajemy razem z pieczenią. Danie przyozdabiamy rozmarynem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.