Idealna pieczeń na każdy obiad, doskonała również jako potrawa na święta. Jej smak z pewnością zachwyci wszystkich. Jest krucha, smaczna i jednocześnie aromatyczna. Winogrona dodają jej słodkości, a przy okazji pomagają również zapobiegać chorobom serca i cukrzycy.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso dokładnie myjemy, po czym osuszamy. Następnie posypujemy przyprawami. Dalej mięso przyrumieniamy na rozgrzanym tłuszczu. Lekko obsmażone umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.
Z cytryny wyciskamy sok. Sokiem oraz winem podlewamy mięso.
Na 5 minut przed końcem pieczenia do pieczeni dodajemy dokładnie umyte winogrona. Gotową już pieczeń wyciągamy z piekarnika. Przed podaniem na talerzu kroimy ją w plastry.
Sos uzyskamy z pieczeni wlewamy do garnka i zabielamy mąką. Tak przygotowany - podajemy razem z pieczenią. Danie przyozdabiamy rozmarynem.
Dodaj komentarz