Soczysta rolada z indyka z figowo-pistacjowym nadzieniem to idealny pomysł na ciekawe danie na przyjęcie. Zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Świetnie sprawdza się na świątecznym stole.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Orzechy
Pierś z indyka myjemy i kroimy tak, aby uzyskać jeden cienki filet. Delikatnie rozbijamy go tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Figi moczymy w bulionie przez godzinę.
Na filecie układamy figi i pistacje. Zwijamy roladę i wiążemy. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C.
Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Dolewamy bulion, który pozostał z moczenia fig. Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny, polewając co jakiś czas mięso sokami, aby nie wyschło. Podajemy z ulubionymi warzywami.
Dodaj komentarz