Pieczeń z jagnięciny podawana w sosie borówkowym jest daniem apetycznym, bogatym w niezbędne składniki odżywcze. Sos borówkowy jest źródłem wielu cennych witamin oraz niezbędnych pierwiastków. Danie idealne na każdą okazję.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie przyrumieniamy pieczeń z jagnięciny.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku przez 40 minut. Po upieczeniu mięsa dodajemy pokrojone gruszki, borówki i cukier. Całość dusimy przez 10 minut.
Następnie mięso wyciągamy z naczynia żaroodpornego. Powstały sos miksujemy (kilka kawałków gruszek zostawiamy do dekoracji). Jagnięcinę kroimy na grube plastry, które polewamy sosem borówkowym. Danie kropimy sokiem z cytryny.
Dodaj komentarz