Pieczeń z jagnięciny w sosie borówkowym z gruszkami

Pieczeń z jagnięciny podawana w sosie borówkowym jest daniem apetycznym, bogatym w niezbędne składniki odżywcze. Sos borówkowy jest źródłem wielu cennych witamin oraz niezbędnych pierwiastków. Danie idealne na każdą okazję.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 800 g pieczeni jagnięcej
  • - 2 łyżki oleju
  • - 2 szklanki borówek
  • - 3 łyżeczki cukru
  • - 3 gruszki
  • - 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie przyrumieniamy pieczeń z jagnięciny.



Krok 2

Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku przez 40 minut. Po upieczeniu mięsa dodajemy pokrojone gruszki, borówki i cukier. Całość dusimy przez 10 minut.



Krok 3

Następnie mięso wyciągamy z naczynia żaroodpornego. Powstały sos miksujemy (kilka kawałków gruszek zostawiamy do dekoracji). Jagnięcinę kroimy na grube plastry, które polewamy sosem borówkowym. Danie kropimy sokiem z cytryny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.