Pieczeń z kaczki z malinami to danie, które możemy podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pyszne, delikatne mięso i słodko-kwaśny sos malinowy sprawią, że goście z pewnością zażyczą sobie dokładkę.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Pierś z kaczki myjemy, osuszamy i nacinamy od strony skóry. Przyprawiamy solą i pieprzem, po czym obsmażamy na oliwie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15 minut.
Na patelnię po kaczce dodajemy czerwone wino i maliny z porzeczkami (zostawiamy po klika do dekoracji). Dodajemy sok z limonki, miód i ocet. Podgrzewamy i lekko blendujemy. Dodajemy śmietankę Łaciatą i całość mieszamy.
Kaczkę kroimy na plastry i podajemy z sosem malinowym. Dekorujemy świeżymi owocami.
Dodaj komentarz