Pieczona kaczka z kurkami

Idealne danie na szczególne okazje. Pyszna kaczka z kurkami, która z pewnością zasmakuje domownikom. Przepis nie jest trudny, jednak trzeba poświęcić trochę czasu na marynowanie i pieczenie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kaczka
  • - 250 g kurek
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 2 łyżki masła
  • - 2 łyżki oleju
  • - 1 łyżka soli
  • - 2 łyżki majeranku
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżka słodkiej papryki
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego

Przygotowanie

Krok 1

2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, pozostałe dwa kroimy na ćwiartki. Mieszamy olej, przyprawy, majeranek i czosnek i tak otrzymaną marynatą nacieramy dokładnie z każdej strony kaczkę (również w środku). Odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Do kaczki wkładamy połowę kurek i masło. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym. Pozostałe kurki dodajemy również do naczynia. Całość zalewamy 1 szklanką bulionu warzywnego.



Krok 3

Pieczemy 2 godziny w temperaturze 200 stopni, polewając kaczkę sosem co jakiś czas, aby nie była zbyt sucha.



Wskazówki

Można podawać z ulubionymi warzywami, które wcześniej należy ugotować al dente.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.