Idealne danie na szczególne okazje. Pyszna kaczka z kurkami, która z pewnością zasmakuje domownikom. Przepis nie jest trudny, jednak trzeba poświęcić trochę czasu na marynowanie i pieczenie.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, pozostałe dwa kroimy na ćwiartki. Mieszamy olej, przyprawy, majeranek i czosnek i tak otrzymaną marynatą nacieramy dokładnie z każdej strony kaczkę (również w środku). Odstawiamy na noc do lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Do kaczki wkładamy połowę kurek i masło. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym. Pozostałe kurki dodajemy również do naczynia. Całość zalewamy 1 szklanką bulionu warzywnego.
Pieczemy 2 godziny w temperaturze 200 stopni, polewając kaczkę sosem co jakiś czas, aby nie była zbyt sucha.
Można podawać z ulubionymi warzywami, które wcześniej należy ugotować al dente.
Dodaj komentarz