Pieczona pierś kaczki z sosem żurawinowym

Przepięknie prezentująca się na talerzu kaczka z sosem żurawinowym. Smakuje jak w najlepszej restauracji – idealnie nadaje się jako danie na przyjęcia i ważne okoliczności rodzinne. Z pewnością zachwyci gości.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • ulubione warzywa do podania np. buraki

Sos:

  • 200 g żurawiny
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżek miodu
  • ½ szklanki wina
  • 1 łyżka śmietanki Łaciatej 18%

Przygotowanie

Krok 1

Do oliwy dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Nacieramy nimi kaczkę i odstawiamy na 3 godziny.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Żurawinę, ocet, miód i wino gotujemy razem w rondelku. Pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę śmietanki Łaciatej.



Krok 3

Kaczkę obsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15 minut.



Krok 4

Kaczkę kroimy w plastry i podajemy z sosem żurawinowym. Podajemy z ulubionymi warzywami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.