Przepięknie prezentująca się na talerzu kaczka z sosem żurawinowym. Smakuje jak w najlepszej restauracji – idealnie nadaje się jako danie na przyjęcia i ważne okoliczności rodzinne. Z pewnością zachwyci gości.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Do oliwy dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Nacieramy nimi kaczkę i odstawiamy na 3 godziny.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Żurawinę, ocet, miód i wino gotujemy razem w rondelku. Pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę śmietanki Łaciatej.
Kaczkę obsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15 minut.
Kaczkę kroimy w plastry i podajemy z sosem żurawinowym. Podajemy z ulubionymi warzywami.
Dodaj komentarz