pieczone bataty

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 2 bataty
  • TZATZIKI:
  • 1 ogórek gruntowy
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego młodego szczypiorku z cebulką
  • opcjonalnie - 1 łyżka posiekanych listków mięty
  • DO PODANIA:
  • pomidorki koktajlowe, posiekana bazylia i szczypiorek, pokrojone czarne oliwki, oliwa extra vergine

Przygotowanie

Krok 1 - ZIEMNIAKI

Bataty umyć, położyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 1 godzinę lub do uzyskania miękkości ziemniaków.



Krok 2

Przekroić na pół, doprawić solą i pieprzem.



Krok 3 - SOS

Ogórki umyć, obrać. Zetrzeć na dużych oczkach na tarce.



Krok 4

Wymieszać z jogurtem greckim, przeciśniętym czosnkiem oraz posiekanym szczypiorkiem i miętą, doprawić solą i pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.